2015. szeptember 25., péntek

SEO megismerkedek az alapokkal

Alapvető kifejezések, az alapelv


(A MoreNich program kézikönyvének eszenciája)
Kereső seo kulcsszavak
Vigyázzunk a kulcsszavakkal!

Első lépések

A SEO a keresőoptimalizálás betűszava, valójában nemcsak a weblapok optimalizálásáról szól, sokkal több, szerteágazó munkafolyamatokat takar.A SEÓzás, folytonos egyensúlyozás a kívánatos, tűrt és tiltott dolgok határán. Ezek a határvonalak ugyanakkor nem teljesen egyértelműek és a keresőalgoritmusok változásával, ezek is tolódnak, hol ide, hol oda. Most úgy tűnik nekem, hogy a SEÓs, olyan, mint Szolzsenyicinnél a láger őrök sameszai. A lágerbéli életet nehezen lehetett volna a kevés őrrel mindig rendben tartani, ezért a parancsnok a köztörvényesek közül választott ki gyilkosokat, hogy azok a politikai elítéltek felett zsarnokoskodva fenntartsák a hierarchiát, működhessen a rendszer, megverhettek, meggyilkolhattak embereket, elnézték nekik, időnként viszont ugyanazért a tettükért felakaszthatták őket. Szükség volt rájuk, hogy működjön a rendszer, de pillanatok alatt el is tűnhettek, a GOOgL ÁGon.
A könyv szerint az első lépés a helyes kulcsszavak kiválasztása. Erre a google találati listáját használják, bár azt leszögezi, hogy ha a leggyakrabban keresett kifejezés gyakorisága egymillió találat, az korántsem jelent egymillió látogatót. A célunk az, hogy kiválasszuk a releváns kulcsszavakat, úgy hogy lehetőleg ne legyen nagy a konkurencia.

A SEOzandó oldalt nem egy egységként kell kezelni, minden aloldal külön munkát igényel.
Egyértelmű, hogy a legtöbb találattal rendelkező kulcsszó több potenciális ügyfelet vonz.
Aloldalanként 2-3 kulcsszót ajánl a könyv
Kulcsszó keresésre ajánlott oldalak:
http://www.wordtracker.com/
www.nichebot.com
https://adwords.google.com/KeywordPlanner
Természetesen a Google AdWords  releváns számunkra mint konkurencia :)
A kiválasztott kulcsszavak köré kell építeni a weboldalt.

Az optimalizált SEO oldal kritériumai:

1. Title tag

Az első és egyik legfontosabb információ a keresőmotor számára
  • maximum 3 kulcsszó és 100 karakter javasolt
  • ha lehetséges, ne használjunk névelőt, "és"-t
  • spamnak minősül, ha mindent nagy betűvel írunk és ha a kulcszó több mint kétszer fordul elő

2. Meta description tag

255 karakter, erősen kulcsszavas, de  jól megfogalmazva. max 3 szor a kulcszó.
Ezt látják a kliensek is!

3.Meta Keywords Tag

Ne hanyagoljuk el, 25 kulcsszó ajánlott

4. Főszöveg

Folytatás jön...

2015. szeptember 21., hétfő

Ingyenes SEO segédeszközök


Van-e értelme a free seo tools letöltésének?

Az internetet böngészve rengeteg SEO eszközt (Search Engine Optimization tools) találunk. Van ingyenesen letölthető, de olyan is, amiért nem kevés pénzt kérnek el. Ezek különböző kategóriákra oszlanak. Nyilvánvalóan nem fogom tudni azonnal átlátni az összes eszköz értelmét és hasznát, de folyamatosan szeretnék megismerkedni velük, s a tapasztalataimat majd közzéteszem itt.
Ehez kell a seo toolbar
Az első eszközcsoport, ami felkeltette a figyelmemet a Firefoxhoz való megannyi kiterjesztés. Ebből találunk ingyenes változatot és ún. prémium kategóriát is. Értelemszerű, hogy egyelőre nem foglalkozom semmilyen fizetett alkalmazással, hiszen ilyesmit nem tudnék hasznosítani.

SEO toolbar

A SEO eszköztár, egy a Firefoxba integrálható app, melyet letölteni és telepíteni egy pillanat műve. Azt ígérik a fejlesztők, hogy a telepítés után a program fejlécében találunk meg minden fontos információt a weboldallal kapcsolatban google rank stb.

SEO kulcsszó eszköz (SEO keywords tools)

Elvileg az elmúlt 28 milliárd keresés 22 millió kulcsszavának listáját kapjuk me, ha letöltjük ezt az appot. Nem vagyok benne biztos, hogy ez az adatbázis valóban élő volna. Később leírom a tapasztalataimat.
Letölthetünk még robot.txt file generátort és analizálót, meta tag generátort, kulcsszó lista tisztítót, versenytárs analizátort. Az ígéretek nagyon szépek, majd leírom, hogy valóban működnek-e ezek az alkalmazások.